Vařič aneb základ vaší outdoorové kuchyňské výbavy
Od nejdůležitějšího vybavení postupně přecházím k tomu méně důležitému. Přestože i bez něj se pravděpodobně dlouhodobě neobejdete. Pokud nemáte za každým druhým rohem restauraci, bude příprava jídla nebo jídlo celkově záležitost, kterou musíte při přípravě pořádně promyslet. Není asi třeba zmiňovat proč. Pokud dáváte přednost teplému jídlu, rozhodně budete potřebovat vařič. Opět existuje několik druhů, a je jen na vás, kterému dáte přednost.
Vařič
Základ vaší outdoorové kuchyňské výbavy je rozhodně vařič. Existuje několik variant a každá z nich má opět svoje pro a proti. Volba konkrétního druhu závisí na podmínkách do kterých jedete, jaké v dané lokalitě budou možnosti opatření potřebných paliv, zda jste ochotní věnovat se větší údržbě nebo jak rychle chcete mít uvařeno.
Plynový
Plynový vařič je rozhodně nejpoužívanější variantou. Při výběru dejte pozor zejména na systém, kterým se připevňuje vařič k bombě. Snažte se zvolit ten, který je nejuniverzálnější a pasuje s co nejvíce značkami plynových kartuší. U nás stejný systém šroubování má např. Var, Coleman, Primus a MSR. Vyvarujte se specifickým druhům zacvakávání, na které byste následně složitě sháněli palivo. Další ukazatel je váha vařiče, velikost, která ovlivňuje stabilitu nádoby, kterou na něj pokládáte a nakonec výkon, na kterém závisí doba potřebná k bodu varu.
Výhody
- Velmi snadná manipulace
- Nízká hmotnost
- Snadná údržba
- Poměrně snadné obstarání kompatibilních plynových kartuší zejména v rozvinutých zemích
- Nižší pořizovací náklady
Nevýhody
- Množství paliva v kartuši nemůžete regulovat, což velmi často vede k tomu, že se vám doma hromadí poloprázdné kartuše, jelikož si s sebou pro jistotu berete vždy novou, plnou bombu
- Kartuše se nedají znovu doplnit a tak vzniká velké množství odpadu
- Špatné hoření v nízkých teplotách v případě pokud nezvolíte zimní směs plynu
- Špatné hoření ve vyšších nadmořských výškách
- V méně rozvinutých zemích se může stát, že kartuše nebude, kde koupit
Lihový
Existují dvě varianty lihu. Pevný a kapalný, který se používá podstatně častěji. Mnohdy bývá volbou těch, kteří mají již více zkušeností s vařením v přírodě. Pro začátečníky je rozhodně vhodnější plynový vařič.
Výhody
- Možnost regulace množství paliva. Ještě před cestou si odlijete potřebné množství lihu, do nějaké malé plastové lahve a nemusíte ho s sebou nést víc než je potřeba
- Líh snadno seženete v jakékoliv benzínce, z čehož vyplívá, že toto palivo je ještě dostupnější než plynové kartuše
- Menší množství vyprodukovaného odpadu
- Plastová lahev, ve které líh nesete je lehčí, než kovová plynová kartuše
- Líh je v přepočtu většinou levnější než plynové kartuše
Nevýhody
- Menší výkon, tudíž je potřeba delší doba na uvaření vody
- Je často třeba plamen chránit před větrem nějakým závětřím
- Musíte spálit celé množství lihu, které jste do vařiče nalili
- Lihový vařič, je v některých zemích považován za otevřený oheň, a může být v dané lokalitě zakázán nebo podléhat nějakým omezením
Benzínový
Výhody
- Benzín seženete i ve velmi málo rozvinutých zemích
- Vysoký výkon
- Dobře funguje i při nižších teplotách
- Nemá na něj vliv vyšší nadmořská výška
Nevýhody
- Náročná údržba vařiče, není to tak čistá práce jako s plynovým vařičem
- Složitější manipulace
- Benzínové vařiče jsou robustnější a tím pádem i těžší a méně skladné
Kombinovaný
Výhody
- Možnost použití více druhů paliva
- Vysoký výkon
Nevýhody
- Jedná se o nejdražší variantu
- Stejně jako u benzínového vařiče je zde složitější manipulace a potřeba větší zvučnosti
- Vysoká hmotnost
- Díky většímu objemu jsou neskladné
Jet Boil
Jedná se o spojení vařiče a nádoby na ohřev vody do jednoho celku. Dalo by se říct, že jde o jakousi outdoorovou varnou konvici.
Výhody
- Vysoká rychlost ohřevu vody. Většinou vodu přivedete k varu během pár minut
- Nízká spotřeba plynu díky vysoké efektivitě spalování
- Zabudované závětří
- Velmi jednouchá manipulace
- Izolace nádoby je součástí setu, díky čemuž nedochází k tepelným ztrátám
Nevýhody
- Vyšší pořizovací cena
- Vyšší hmotnost
Cold soaking
Cold soaking už je vyšší dívčí v ultralight backpackingu. Je to extrém, díky, kterému je ale možné ušetři další váhu ve vašem batohu. V čem to spočívá? Nemáte vařič, nemáte žádné palivo, pouze plastovou nádobu. Do ní vložíte potraviny, které jsou na cold soaking vhodné (kuskus, čínské nudle), zalijete je studenou vodou a několik hodin necháte bobtnat. Suroviny díky dlouhému namáčení změknou. Zůstávají ale stále studené. Nedokážete si představit několik měsíců na trailu bez teplého jídla? Věřte, že jsou tací, kteří to zvládli a normální jídlo si dopřáli pouze ve městě. Tento způsob není rozhodně pro každého, opravdu jen pro otrlé.
Jaký vařič používáte vy? Volíte klasický plynový, nebo dáváte přednost jiné variantě? Vyzkoušeli jste Coald Soaking? Napište mi do komentářů…
Předchozí
Batoh aneb poslední co chybí do Velké trojky
Následující
Outdoorové nádobí: V čem si venku uvařit a čím se najíst