Jak si doma udělat sušené maso nebo-li jerky
19. 8. 2020 /
Sušené maso známe také jako jerky, které jsou mimo jiné lehké a zároveň plné potřebných bílkovin. Jedná se tedy o skvělou svačinku na cesty, kde řešíte poměr váhy a výživové hodnoty. Bohužel pokud si tuto pochoutku rozhodnete koupit v obchodě, vyjde vás několik gramů poměrně draho. Jestliže však vlastníte sušičku, snadno si toto skvělé jídlo na trail uděláte doma.
Jednodušší, než byste čekali
- Kupte libové maso, které máte rádi. Já suším především vepřové (pečeni). Jde použít samozřejmě i hovězí či drůbeží).
- Maso očistěte od veškerých šlach a především tuku, který může po usušení zežluknout a zcela znehodnotit váš výtvor.
- Nakrájejte ho na 2 cm vysoké plátky a rozložte na tácu či talíři a vložte na cca 1 hodinu do mrazáku.
- Když je maso přiměřeně ztuhlé (ne úplně na kámen), tak ho znovu nakrájejte, tentokrát na proužky o tloušťce přibližně 3 milimetry.
- Osolíme a okořeníme podle chuti. Mě se osvědčila pouze sůl a pepř pro zachování chutě masa.
- Necháme ho několik hodin odležet v lednici.
- Na plátech sušičky vytvoříme mřížku pomocí špejlí, kterou podložíme, pokud je třeba, zmuchlanými kuličkami z pečícího papíru.
- Plátečky masa rozložíme v jedné vrstvě na mřížku ze špejlí, díky čemuž se maso rovnoměrně usuší.
- Délka sušení závisí na nastavené teplotě a druhu sušičky. Já jsem sušila na 40 °C přibližně 3,5 – 4 hod.
- Skoro dosušené maso rozložíme na plech a vložíme na 45 minut až 1 hodinu do trouby nastavenou na teplotu min. 75 °C abychom se zbavili případné salmonely.
- V případě potřeby můžeme ještě dosušit v sušičce
Kolik čeho?
- 800 g libového masa
- cca 12 g soli (cca 1,5 čajové lžičky)
- 1 g pepře (1/2 čajové lžičky)
Z tohoto množství vzniklo 240 g sušeného masa.
Jak sušené maso skladovat
1. Vakuování
- odstraňuje kyslík, který mění vzhled potravin a negativně ovlivňuje nutriční kvalitu jídla
- chrání maso před vlhkostí, která způsobuje růst plísní
- díky kompresi jídla balíčky zaberou méně místa
2. Zip-lock sáčky
- možno použít v případě spotřeby do 1 měsíce
3. Sklenice
- možno použít v případě spotřeby do 1 měsíce
4. Zamražení
- pokud maso budete konzumovat za více jak 1 měsíc, zamražte ho
- nejlépe vakuově balené, díky čemuž mráz neovlivní chuť jídla
- po vyjmutí sušeného masa z mrazničky ho nechtě rozmrazit v pokojové teplotě, aby nedošlo ke kondenzaci vlhkosti
- v případě potřeby dosušte v sušičce
Chutnají vám jerky? Zkoušeli jste si sušené maso vyrobit sami doma? Máte nějaký svůj osvědčený způsob přípravy? Jakému koření či marinádě při přípravě dáváte přednost? Napište mi do komentářů…
Předchozí
Nenechávejme po sobě stopy aneb princip leave no trace
Následující
Výšková nemoc: Jak ji předcházet